Проект со Швајцарска амбасада
 • Активности со странски партнери
  • Проект со Швајцарска амбасада
 • Активности со локални партнери

„Пакомак“ потпиша договор со швајцарската амбасадата за проект за реализација на смарт систем за управување со отпад од пакување во времетраење од 38 месеци. Во овој договор беше договорено дека ќе се постават 70 повратни вендинг машини.

Како дел од овој проект е започната изработката на софтвер за управување на паметни сензори и развој на паметни сензори. Целта е преку овој софтвер да им се овозможи на собирачите на отпад да ја извршуваат својата работа полесно и поефикасно.Исто така, беше организиран настан во живо со швајцарската амбасада за настап на Форумот за меѓународна соработка со цел промоција на проектот. На форумот на ниво на сите Швајцарски амбасади во светот беше дискутирано за урбаниот развој и системските промени (како што се управувањето со отпад, управувањето со водите, енергетските системи итн).

ГИЗ
 • Активности со странски партнери
  • ГИЗ
 • Активности со локални партнери

„Пакомак“ во реализација на проектот со „ГИЗ“

Проектот „Управување со стаклената амбалажа на Западен Балкан“е регионален проект финансиран од страна на германското Сојузно Министерство за економска соработка и развој и „Пакомак“, а спроведен восоработка со Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ)и „Заедница на единиците на локална самоуправа“ (ЗЕЛС).Преку овој проект, земјите на Западен Балкан добија нови контејнери за селектирање стаклената амбалажа, а беше спроведена и регионална кампања за едукација на населението за важноста од селектирање настаклениот отпад.

Trash for art
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Trash for art

TRASH FOR ART 2024

ИСТРАЖИ ЈА КРЕАТИВНОСТА


Информации:

Од отпад, до уметничко дело!

Собирај амбалажен и електронски отпад, и отпадни батерии, направи уметничко дело и стани дел од иницијативата за почиста и поздрава средина на Пакомак, Нула Отпад и Прилепска Пиварница. За делата направени само со електронски отпад следува специјална награда од Нула Отпад ДОО Скопје, додека за делата изработени од амбалажен отпад на Прилепска Пиварница, следува специјална награда од компанијата.
 
Конкурсот трае од 26.01.2024 до 26.02.2024 година. Сите скулптури ќе треба да се достават или испратат по карго служба во Кинотека на Република Северна Македонија, во Скопје („Другарче, наспроти средното училиште „Никола Карев) на 26.02.2024 или 27.02.2024 година до 16 часот.


Награди: 
Наградниот конкурс „Trash for art 2024“ е отворен за возрасни и за деца, кои ќе се натпреваруваат во три категории: 
- градинки 
- основни училишта  
- поединци и други институции (средни училишта, факултети, невладини организации и други) 
Во секоја категорија ќе бидат доделени по три награди - за прво, второ и за трето место.  
 
Поединци и останати институции (средни училишта, факултети, невладини организации и други) 
1 место награда – 30.000 денари 
2 место награда 20.000 денари 
3 место награда – 10.000 денари 
 
Основни училишта 
1 место награда – 30.000 денари 
2 место награда 20.000 денари 
3 место награда – 10.000 денари 
 
Градинки 
1 место награда – 30.000 денари 
2 место награда 20.000 денари 
3 место награда – 10.000 денари 
 
Специјална награда од Нула Отпад ДОО Скопје за скулптура од електронски отпад
30.000 денари 
 
Специјална награда од Прилепска Пиварница за скулптура од амбалажен отпад од Прилепска Пиварница:
30.000 денари 
 
 
Правила: 
·        Делата треба да бидат изработени од минимум 10 парчиња амбалажен отпад (од ист или од различен тип амбалажа) и да бидат високи до 150 см. 
·        За уметничко дело од електронски отпад треба да се употребат минимум три дела од електронски отпад и отпадни батерии.
·        Под амбалажен отпад се подразбираат: лименки, пластични и стаклени шишиња, тегли, капачиња, картонски кутии, конзерви, амбалажа од козметика и од средства за чистење, фолија за пакување, дрвени палети, тетрапак, кеси од чипс, обвивки и сл. 
·        Под електронски отпад се подразбираат: мобилни телефони, кабли, полначи, цедиња, матични плочи, сијалици, екрани, таблети, поточно сѐ што работи на струја или батерии, а повеќе не Ви е потребно.
·        Еден учесник може да пријави и повеќе дела, но не може да освои повеќе од една награда.
·        Сите учесници кои ќе направат скулптура од електронски отпад или од амбалажен отпад од Прилепска Пиварница ќе можат за истата скулптура да добијат награда и во категоријата за специјални награди и во останатите три категории на конкурсот.
·        Делата треба да се достават на 26.02. 2024 и 27.02.2024 година, во Кинотека на Република Северна Македонија, во Скопје. 
·        На веб-страницата на „Пакомак“ ќе биде објавено кои дела се наградени и тие ќе останат во сопственост на „Пакомак“. 
·        Недобитните дела ќе може да се подигнат на 29.02 и 01.03.2024 година до 16 часот. Недобитните дела кои нема да бидат подигнати до 01.03.2024, Пакомак нема обврска да ги чува и истите ќе бидат рециклирани. 

Еко општина
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Еко општина