Проект со Швајцарска амбасада
 • Активности со странски партнери
  • Проект со Швајцарска амбасада
 • Активности со локални партнери

„Пакомак“ потпиша договор со швајцарската амбасадата за проект за реализација на смарт систем за управување со отпад од пакување во времетраење од 30 месеци. Во овој договор беше кажано дека ќе се поставуваат 65 вендинг-машини.

Во план е тестирање на една таква машина во наредниве два-три месеца. Како дел од овој проект е започната изработката на софтвер за управување на паметни сензори кои што ќе бидат поставувани на Игло контејнерите и развој на паметни сензори. Целта е преку овој софтвер да им се овозможи на собирачите на отпад да ја извршуваат својата работа полесно и поефикасно со автоматско креирање на оптимални маршути, кои собирачите може да ги користат за празнење на Игло контејнерите. Во периодот што следи ќе биде тестиран прототип на неколку сензори за да се увиди процесот на функционирање. Со овој проект е предвидено поставување на 1.800 сензори на сите Игло контејнери. Исто така, беше организиран настан во живо со швајцарската амбасада за настап на Форумот за меѓународна соработка со цел промоција на проектот. На форумот на ниво на сите Швајцарски амбасади во светот беше дискутирано за урбаниот развој и системските промени (како што се управувањето со отпад, управувањето со водите, енергетските системи итн).

ГИЗ
 • Активности со странски партнери
  • ГИЗ
 • Активности со локални партнери

„Пакомак“ во реализација на проектот со „ГИЗ“

Проектот „Управување со стаклената амбалажа на Западен Балкан“е регионален проект финансиран од страна на германското Сојузно Министерство за економска соработка и развој и „Пакомак“, а спроведен восоработка со Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ)и „Заедница на единиците на локална самоуправа“ (ЗЕЛС).Преку овој проект, земјите на Западен Балкан добија нови контејнери за селектирање стаклената амбалажа, а беше спроведена и регионална кампања за едукација на населението за важноста од селектирање настаклениот отпад.

Trash for art
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Trash for art

ИСТРАЖИ ЈА КРЕАТИВНОСТА

Од отпад, до уметничко дело! 


„Trash for art“ е награден конкурс за сите креативци, без разлика на возраста, коишто сакаат да се вклучат во борбата за подобра иднина со тоа што ќе му дадат втор живот на отпадот. Уметничките творби се изработени од амбалажен отпад што може да се рециклира.

Настанот успешно се одржува секоја година, а учесниците може да се пријават во една од двете понудени категории – училишта или поединци.

По завршувањето на конкурсот, победничките дела и делата-финалисти редовно се изложуваат во најголемите трговски центри низ Скопје.

Во продолжение, прочитајте ги добитниците на награди од конкурсот „Trash for Art“ 2023:

Категорија градинки:

1 место – награда 30.000 денари
Камила
Градинка „Борис Трајковски” од Демир Капија

2 место – награда 20.000 денари
Пајо
Градинка „Светот на Колорес” од Скопје

3 место – награда 10.000 денари
Морски свет
Градинка „Бамби” од општина Чашка

Категорија основни училишта:

1 место – награда 30.000 денари
„Змејот и витезот“
О.У. „Добре Јованоски“ од Прилеп

2 место – награда 20.000 денари
„Магаре со цветна кочија“
О.У. „Блаже Конески“ од Велес

3 место – награда 10.000 денари
„Пчела“
О.У. „Страшо Пинџур“ од Неготино

Категорија поединци и други институции:

1 место – награда 30.000 денари
„Кобра“
Автор: Стефан Анчевски

2 место – награда 20.000 денари
„Желка, носач на животот“
Автор: Михаела Стојменовиќ

3 место – награда 10.000 денари
„Коњ“
Автор: Тамара Блажевска

Специјална награда од Прилепска Пиварница – 30.000 денари
„Лустер“
Автор: ЈОУДГ „Наша Иднина“ - Прилеп

Специјална награда од „Нула Отпад“ – 30.000 денари
„Змија-Глувче“
Автор: Александар Ордев

Повеќе од настанот

Еко општина
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Еко општина

Секоја година, Пакомак организира конкурс за избор на најеколошки градоначалник и општина, во кој право на учество имаат сите општини во земјава, урбани и рурални.

На победниците на конкурсот, односно најеколошката општина и градоначалник, Пакомак им доделува награда модерно детско игралиште направено од еколошки и рециклирани материјали.

Sound of green
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Sound of green

„Sound of Green“ е екофестивал кој Пакомак го организира со звучни имиња од македонската и балканската музичка сцена. Во изминатите години свој екоконцерт имаа музичари како Едо Маајка, Гоце Саф, Суперхикс, Foolish Green, String Forces, Фолтин и многу други.

Влезници за фестивалот се добиваат во замена за три празни пластични шишиња од која било големина. Овој механизам за влез на екофестивалот има цел да ги натера младите да размислуваат за животната средина и да ги потсети дека со мала промена во навиките може да направат многу за животната средина.

Еко автобус
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Еко автобус

Проектот „3Д Екобус“ ги поттикнува децата да формираат еколошки навики за правилно однесување со амбалажниот отпад и заштита на животната средина, преку забава и различни видови материјали соодветни за деца на училишна возраст.

Проектот „3Д Екобус“, во 2015 година, доби Национална награда за најдобри општественоодговорни практики во категоријата – Заштита на животната средина.

Повеќе од настанот

Магионичарско шоу
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Магионичарско шоу

Пакомак и магионичарот Кристијан Шопов, преку забавна магионичарска претстава и интересни трикови, ги едуцираат децата од предучилишна и училишна возраст за важноста на селектирањето за одржување чиста животна средина.

Со проектот „Хокус покус, рециклирањето е во фокус“, во 2020 година, „Пакомак“ ја доби најзначајната еколошка награда во светот „Energy Globe Award“.

Еко маскенбал
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Еко маскенбал

По повод 1 април, денот на шегата, а во соработка со „Шпаркасе банка“ и „Рамсторе“, „Пакомак“ подготвува екомаскенбал за деца.

Секоја година, најкреативните маски изработени од материјали што се рециклираат, добиваат вредни награди.

Повеќе од настанот

Еко акции
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Еко акции

Од врата до врата

Од врата до врата“ е акција за рециклирање стакло на „Пакомак“, чијашто цел е да го направи процесот на селектирање подостапен до граѓаните. Односнo, по принципот „од врата до врата“, „Пакомак“ спроведува селекција на отпад во домаќинствата низ Република Северна Македонија.

Are you recycling?

„Are You Recycling“ е проект на „Пакомак“, што има за цел да ги вклучи сите угостителски објекти од целата држава во континуирана еколошка акција за селектирање на стаклениот отпад.

Чиста околина, чисто училиште, чисти раце

Екопроектот на Пакомак „Чиста околина, чисто училиште, чисти раце“ се одржува во основните училишта низ Скопје. Целта на оваа екоакција е зголемување на хигиената во училиштата, како и воведување здрави еколошки навики кај децата уште во нивното најрано детство. Пакомак за овој проект ја освои националната награда за општествена одговорност, во категоријата за заштита на животната средина, доделена од министерството за економија на република македонија.

Партнерство за заштита на животната средина

Пакомак потпиша меморандум за соработка со Федерацијата на планинарство линк