Проект со Швајцарска амбасада
 • Активности со странски партнери
  • Проект со Швајцарска амбасада
 • Активности со локални партнери

„Пакомак“ потпиша договор со швајцарската амбасадата за проект за реализација на смарт систем за управување со отпад од пакување во времетраење од 38 месеци. Во овој договор беше договорено дека ќе се постават 70 повратни вендинг машини.

Како дел од овој проект е започната изработката на софтвер за управување на паметни сензори и развој на паметни сензори. Целта е преку овој софтвер да им се овозможи на собирачите на отпад да ја извршуваат својата работа полесно и поефикасно.Исто така, беше организиран настан во живо со швајцарската амбасада за настап на Форумот за меѓународна соработка со цел промоција на проектот. На форумот на ниво на сите Швајцарски амбасади во светот беше дискутирано за урбаниот развој и системските промени (како што се управувањето со отпад, управувањето со водите, енергетските системи итн).

ГИЗ
 • Активности со странски партнери
  • ГИЗ
 • Активности со локални партнери

„Пакомак“ во реализација на проектот со „ГИЗ“

Проектот „Управување со стаклената амбалажа на Западен Балкан“е регионален проект финансиран од страна на германското Сојузно Министерство за економска соработка и развој и „Пакомак“, а спроведен восоработка со Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ)и „Заедница на единиците на локална самоуправа“ (ЗЕЛС).Преку овој проект, земјите на Западен Балкан добија нови контејнери за селектирање стаклената амбалажа, а беше спроведена и регионална кампања за едукација на населението за важноста од селектирање настаклениот отпад.

Еко општина
 • Активности со странски партнери
 • Активности со локални партнери
  • Еко општина


  Линк до апликацијата за симнување

  Trash for art 2024
  • Активности со странски партнери
  • Активности со локални партнери
   • Trash for art 2024

  ПРЕС ИЗВЕСТУВАЊЕ
  28.02.2024

  ПРОГЛАСЕНИ ПОБЕДНИЦИТЕ НА КОНКУРСОТ „TRASH FOR ART 2024“


  Денес, во организација на Пакомак, во Кинотека на Република Северна Македонија беа прогласени победниците на овогодишениот 13 по ред награден конкурс „Trash for art 2024“, во организација на Пакомак.

  Со цел да се мотивираат граѓаните да делуваат креативно и да создаваат уметнички дела од амбалажен отпад, но и да се се подигне јавната свест за паметно управување, селектирање и рециклирање на отпадот, Пакомак во соработка со Нула Отпад и Прилепска Пиварница го организираа и спроведоа овој уникатен и многу значаен конкурс.

  Конкурсот беше наменет за возрасни и деца кои се натпреваруваа во три категории: градинки,  основни училишта и  поединци и други институции (средни училишта, факултети, невладини организации и други). 


  Добитници Trash for Art 2024 година:

  Категорија - Градинки:

  1 место: ЈОУД Детска градинка „Детска радост“ – Скопје


  2 место: ЈОУД Детска градинка „Кочо Рацин“


  3 место:  ЈОУД Детска градинка „Бамби” – Чашка


   

  Категорија – Основни училишта:

  1 место: Татијана Јакимовска


  2 место: ООУ „Гоце Делчев“ – Виница


  3 место: ОУ „Никола Петров - Русински“ - Берово


   

  Категорија – Поединци и останати институции:

  1 место: СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп


  2 место: Слободан Петровски


  3 место: Цветан Караѓорѓиев


   


  Специјална награда од Прилепска Пиварница: Верица Салтирова Левечарова


  Специјална награда од Нула Отпад: ООУ „Братство Единство“ – Охрид  - Воодушевени сме од пристигнатите дела, како од бројноста така и од креативниот потенцијал кој го покажаа нашите сограѓани. И овој пат докажавме дека отпадот може да биде корисен, не само преку овој конкурс, туку и воопшто со сите наши активности. Креативноста не познава граници, но она што ни е особено драго е дека сé повеќе допираме до младите генерации а со тоа и придонесуваме за нивна едукација за паметно управување со отпадот. - изјавија организаторите од Пакомак 


  На конкурсот пристигнаа голем број различни уметнички дела, па така можат да се видат многу животни, дрвја и цвеќиња, роботи, куќи и објекти, како и многу други креации изработени од амбалажен отпад. Сите заинтересирани делата ќе можат да ги погледнат во просториите на Кинотеката до петок, 1 март. Наградените дела ќе бидат објавени на веб-страницата на Пакомак и истите ќе останат во сопственост на компанијата. 

  Дополнително, се известуваат сите кои доставиле свои дела на конкурсот, освен наградените, дека истите можат да ги подигнат и да ги зачуваат во своја сопственост, најдоцна до 1 март 2024 година, 16 часот. Останатите неподигнати дела потоа ќе бидат рециклирани.

  Sound of green
  • Активности со странски партнери
  • Активности со локални партнери
   • Sound of green

  „Sound of Green“ е екофестивал кој Пакомак го организира со звучни имиња од македонската и балканската музичка сцена. Во изминатите години свој екоконцерт имаа музичари како Едо Маајка, Гоце Саф, Суперхикс, Foolish Green, String Forces, Фолтин и многу други.

  Влезници за фестивалот се добиваат во замена за три празни пластични шишиња од која било големина. Овој механизам за влез на екофестивалот има цел да ги натера младите да размислуваат за животната средина и да ги потсети дека со мала промена во навиките може да направат многу за животната средина.

  Еко автобус
  • Активности со странски партнери
  • Активности со локални партнери
   • Еко автобус

  Проектот „3Д Екобус“ ги поттикнува децата да формираат еколошки навики за правилно однесување со амбалажниот отпад и заштита на животната средина, преку забава и различни видови материјали соодветни за деца на училишна возраст.

  Проектот „3Д Екобус“, во 2015 година, доби Национална награда за најдобри општественоодговорни практики во категоријата – Заштита на животната средина.

  Повеќе од настанот

  Магионичарско шоу
  • Активности со странски партнери
  • Активности со локални партнери
   • Магионичарско шоу

  Пакомак и магионичарот Кристијан Шопов, преку забавна магионичарска претстава и интересни трикови, ги едуцираат децата од предучилишна и училишна возраст за важноста на селектирањето за одржување чиста животна средина.

  Со проектот „Хокус покус, рециклирањето е во фокус“, во 2020 година, „Пакомак“ ја доби најзначајната еколошка награда во светот „Energy Globe Award“.

  Еко маскенбал
  • Активности со странски партнери
  • Активности со локални партнери
   • Еко маскенбал

  По повод 1 април, денот на шегата, а во соработка со „Шпаркасе банка“ и „Рамсторе“, „Пакомак“ подготвува екомаскенбал за деца.

  Секоја година, најкреативните маски изработени од материјали што се рециклираат, добиваат вредни награди.

  Повеќе од настанот

  Еко акции
  • Активности со странски партнери
  • Активности со локални партнери
   • Еко акции

  Од врата до врата

  Од врата до врата“ е акција за рециклирање стакло на „Пакомак“, чијашто цел е да го направи процесот на селектирање подостапен до граѓаните. Односнo, по принципот „од врата до врата“, „Пакомак“ спроведува селекција на отпад во домаќинствата низ Република Северна Македонија.

  Are you recycling?

  „Are You Recycling“ е проект на „Пакомак“, што има за цел да ги вклучи сите угостителски објекти од целата држава во континуирана еколошка акција за селектирање на стаклениот отпад.

  Чиста околина, чисто училиште, чисти раце

  Екопроектот на Пакомак „Чиста околина, чисто училиште, чисти раце“ се одржува во основните училишта низ Скопје. Целта на оваа екоакција е зголемување на хигиената во училиштата, како и воведување здрави еколошки навики кај децата уште во нивното најрано детство. Пакомак за овој проект ја освои националната награда за општествена одговорност, во категоријата за заштита на животната средина, доделена од министерството за економија на република македонија.

  Партнерство за заштита на животната средина

  Пакомак потпиша меморандум за соработка со Федерацијата на планинарство линк

  Зелени навики за зелена планета
  • Активности со странски партнери
  • Активности со локални партнери
   • Зелени навики за зелена планета